- تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی)
- تحقیق آزمایشی
طرح تحقیق، تعیین اسلوب و رویههای کسبِ اطلاعات لازم برای طرح یا حل مسائل است. طرح تحقیق، الگوی جامع یا چهارچوب تحقیق است که تصریح می کند کدام داده ها، از کدام منابع و با چه روشهایی گردآوری شوند (هوشمندیار، 1388، ص 91).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
طرحهای تحقیق کمّی بهصورت گامهایی متوالی و منظم- همانطور که در شکل 3-2 به نمایش درآمده است- به کار گرفته میشوند (مکناب، 2008، ترجمه: واعظی و همکاران، 1390، ص 157).
تعیین اهداف پژوهش
تعیین طرح تحقیق
تحقیق علٌی
تحقیق اکتشافی
تحقیق توصیفی
تعیین ابزار گردآوری داده ها
تجزیهوتحلیل و تفسیر داده های گردآوری شده
گزارش یافتههای تحقیق
شکل 3-2. استراتژی های کمّی در فرایند پژوهش
ماهیت مطالعات پژوهشی ممکن است اکتشافی یا توصیفی باشد یا درعینحال برای آزمون فرضیه ها به اجرا درآید (سکاران، ترجمه: صائبی و همکاران، 1390، ص 120). پژوهشگران بر اساس اهداف پژوهشهایشان یکی از طرحهای تحقیق کمّی که عبارتاند از: طرحهای اکتشافی، توصیفی و علّی را برای پژوهش خود برمیگزینند (مکناب، ترجمه: واعظی و همکاران، 1390، ص 158) که در ادامه به طور مختصر بیان خواهد شد.
-
-
-
-
- طرحهای اکتشافی[91]
-
-
-
مطالعات اکتشافی طرحهای نمونه گیری کوچکی هستند[92] که اساساً بهمنظور شناخت بیشتر و نگرش عمیقتر نسبت به متغیرها و مسائل مرتبط با مسئله پژوهش مورد استفاده و بهره گیری قرار میگیرند. برخی اوقات به این نوع طرحهای مطالعاتی، مطالعات مقدماتی[93] نیز اطلاق میگردد. مطالعات اکتشافی بهمنظور شناخت بیشتر مسئله یا مسائل تحقیق که باید اطلاعات مربوط به آنها در مراحل بعدی پژوهش گردآوری گردد صورت میگیرند. این نوع مطالعات همچنین به پژوهشگر در زمینه شناخت آن دسته از متغیرهایی که چندان آشکار نیستند کمک می کند (مکناب، ترجمه: واعظی و همکاران، 1390، ص 159).
زمانی به مطالعه اکتشافی روی میآوریم که درباره وضع موجود آگاهی چندانی نداریم یا آنکه درباره چگونگی حل مسائلی که درگذشته پدید آمدهاند و با وضعیت موجود، شباهت دارند اطلاعاتی در دست نداریم. در اینگونه موارد باید بررسی مقدماتی گستردهای برای آشنایی با پدیده های مرتبط با وضعیت موردنظر صورت دهیم تا بتوانیم مدلی را پدید آوریم و برای تکمیل مطالعه طرح مستحکمی برپا کنیم (سکاران، ترجمه: صائبی و همکاران، 1390، ص 120). مطالعات اکتشافی سه هدف را دنبال می کنند: کشف متغیرهای معتبر در موقعیت میدانی، کشف روابط بین متغیرها و ایجاد زمینه برای کار بعدی (آزمودن فرضیه ها به نحو نظامیافتهتر و جدیتر) (خاکی، 1378، ص 217).
3-3-2) طرحهای توصیفی[94]
تحقیق توصیفی شامل مجموعه روشهایی است که هدف آنها توصیف کردن شرایط یا پدیده های موردبررسی است. اجرای تحقیق توصیفی می تواند صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاریدادن به فرایند تصمیم گیری باشد. بیشتر تحقیقات علوم رفتاری را میتوان در زمرۀ تحقیق توصیفی به شمار آورد (سرمد و همکاران، 1391، صص 82-81).
تحقیق توصیفی را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد (سرمد و همکاران، 1391، ص 82):
- تحقیق پیمایشی[95]
- تحقیق همبستگی[96]
- اقدام پژوهی[97]
- بررسی موردی[98]
- تحقیق پس-رویدادی[99] (علّی-مقایسه ای)
هدف مطالعه توصیفی، تشریح یا توصیف جنبه های خاص پدیده های موردبررسی در سطح فرد، سازمان یا صنعت است؛ بنابراین برای بررسی توزیع ویژگیهای یک جامعۀ آماری، روش تحقیق پیمایشی که استراتژی مناسب مطالعات توصیفی است، به کار میرود (داناییفرد و همکاران، 1392، ص 152؛ سرمد و همکاران، 1391، ص 82). این نوع تحقیق [روش تحقیق پیمایشی] می تواند برای پاسخ به سؤالهای پژوهشی از نوع زیر مورد استفاده قرار گیرد:
الف) ماهیت شرایط موجود چگونه است؟
ب) چه رابطهای میان رویدادها وجود دارد؟
ج) وضعیت موجود چگونه است؟