ناجا
در
اطلاعات
فناوری
های
پروژه
اهداف
و
اجرایی
روند
دو ماهنامه تخصصی فاوا،۱۳۸۶: ۱۱
-طرح امین:
در سال۱۳۷۸ اجرای طرح ارتباطی امین در ناجا تصویب شد. هدف طرح امین ایجاد شبکه مخابراتی یکپارچه در ناجا بوده است. ایجاد شبکه تلفنی یکپارچه، دستاوردهای بسیاری دارد که در رأس آن می توان به « امنیت ارتباطات، مدیریت شبکه و نگهداری، افزایش سرعت عمل در انجام مأموریت ها، دسترسی سریع وآسان» و مهمتر از همه به ایجاد حس یکپارچگی سازمانی و مدیریتی در ناجا اشاره کرد. ساختار شبکه امین دارای سه لایه است:
لایه اول: سه مرکز اصلی و پر ظرفیت شبکه (تهران، اصفهان وهمدان) را پوشش می دهد و شهرهای دیگر بر اساس موقعیت جغرافیایی و جایگاه طراحی شده در شبکه در لایه های قرار داده شدند.
لایه دوم: مرکز ا ستان ها و برخی نقاط مهم لایه دوم را تشکیل می دهند.
لایه سوم: مابقی رده ها و مقرها در لایه سوم طبقه بندی شده اند (دوماهنامه تخصصی فاوا, ۱۳۸۶ :۱۶-۱۱).
-طرح امین۲ :
پروژه امین ۲ در ادامه طرح امین و با هدف گسترش و تکمیل ارتباطات شبکه امین تا سطح مقرهای کوچک و کلانتری ها و پاسگاه ها تعریف و شروع به فعّالیّت نموده است. (فصلنامه تخصی فاوا, ۹:۱۳۸۷).
-پروژه سفیر: این پروژه با هدف بهبود وضعیت مراکز پیام ناجا در زمینه ارسال پیام های نوشتاری شامل نامه های اداری ، اخبار و گزارش ها، تعریف و اجرا شد(دوماهنامه تخصصی فاوا, ۱۳۸۶ :۲۵-۲۳).
-طرح منتظر:
این طرح یکی از طرح های بزرگ توسعه ناجا در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که در کنار طرح امین که برای توسعه ارتباطات پر ظرفیت زیرساخت شبکه های مخابراتی، بازسازی و بروزرسانی شبکه تلفنی نیرو و ایجاد شبکه سراسری ارتباطات دیتا اجرا شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-طرح امام علی(ع):
قلمرو این طرح شامل مجموعه اقداماتى در جهت توسعه کاربرد فناورى اطلاعات در مأموریت ها و پشتیبانى نیروى انتظامى جمهورى اسلامى ایران است. این فعالیت ها شامل: برنامه ریزى، نیازسنجى، معمارى سیستم ها، تعریف سامانه هاى جامع نرم افزارى مبتنى بر شبکه، تعریف پروژه هاى اجرایى، و پیاده سازى آنها مى باشد (دو ماهنامه تخصصی فاوا، ۱۳۸۶:۱-۲۱).
۲-۴-۴-۴)زیرساخت ها، شبکه و اجزای آن:
تاریخچه شبکه به سال های دهه۱۹۷۰میلادی (۱۳۴۹ ه.ش) بر می گردد. اوّلین نسل از شبکه ها در دهه هفتاد از سوی دولت آمریکا بوجود آمد که از نظر هزینه بسیار سنگین و از نظر تخصص نیز بسیار بالا بود. نسل بعدی با ا نتقال اطلاعات از طریق شبکه یونیکس[۱۰۴] امکان پذیر شد که بسیاری از مراکز توانستند با اسفاده از پروتکل مربوطه به تبادل اطلاعات بپردازند. امروزه شبکه گسترده جهانی[۱۰۵] ازامکانات تبادل اطلاعات و تعاملات بسیار گسترده تری برخوردار است. به طوری که به نظر می رسد در انتقال داده به صورت های متن، صدا، شکل و تصویر کمتر محدودیتی وجود داشته باشد. (صرافی زاده, ۱۳۸۳: ۸۳-۸۵)
۲-۴-۴-۴-۱) تعریف شبکه :
شبکه مجموعه ای از کامپیوتر ها یا شبه کامپیوتر هاست که می توانند از طریق یک رسانه انتقالی مشترک با یکدیگر ارتباط بر قرار کند ( کسد[۱۰۶]،۱۳۸۷:۱۹).
شبکه های کامپیوتری مجموعه ای از کامپیوتر های مستقل است، که با یک تکنولوژی واحدبه هم متصل شده اند.دو کامپیوتر وقتی به هم متصلند که بتوانند اطلاعات رد و بدل کنند. الزامی نیست که این اتصال از طریق سیم های مسی باشد؛ فیبر های نوری،امواج ماکروویو و مادون قرمز و ماهواره های مخابراتی هم می توانند عامل این ارتباط باشند (تنن بام[۱۰۷],۱۳۸۹: ۱۱).
شبکه چیزی جز دو یا چند کامپیوتر متصل به هم نیست که بدین ترتیب قادرند تبادل اطلاعات داشته باشند. (هاتزو, ۳:۱۳۸۵).
برخی از مزایای ایجاد شبکه های رایانه ای عبارتند از:
الف- امکان ارتباط رایانه ها در نقاط مختلف جهان و حذف مسافت های فیزیکی.
امکان تبادل اطلاعات و منابع برای بهره برداری مشترک.
افزایش کارآیی، سرعت و دقت در تبادلات.
امکان مدیریت متمرکز اطلاعات و اعمال سیاست های امنیتی (منصوری، ۱۳۸۸: ۵۵).
۲-۴-۴-۴-۲) اجزای شبکه:
تمام شبکه ها، بزرگ یا کوچک، نیاز به سخت افزار مخصوص شبکه برای شروع به کار دارند.
جدای از بزرگی یا کوچکی، تمام شبکه ها از قطعات اساسی زیر تشکیل می شوند: الف- رایانه های کلاینت (میهمان/ سرویس گیرنده) ب-رایانه های سرور (میزبان/سرویس دهنده) ج-کارت های رابط شبکه ها د-کابل ذ- سویچ ها (هاتزو[۱۰۸]، ۱۳۸۵: ۴).
ر-نرم افزار شبکه نرم افزار چیزی جز سیستم های عملیاتی[۱۰۹] روی سرویس دهندگان و ایستگاههای کاری نیست ( پتیس پیتر کو[۱۱۰]،۳۰:۱۳۸۷۹).
ز-سایر امکانات مورد استفاده در شبکه مانند: چاپگر، هارد دیسک و ادوات سخت افزاری شبیه: هاب[۱۱۱]، مسیریاب یاروتر[۱۱۲]، دروازه ها (گیت وی[۱۱۳])، تکرار کننده[۱۱۴]، پل[۱۱۵]، سوئیچ، مودم[۱۱۶]، کـارت شـبکه[۱۱۷] و غیره می باشند.
س-شبکه های بدون سیم[۱۱۸]: در شبکه بدون سیم، فرستنده/گیرنده های رادیویی جای کابل را می گیرند. مزیت عمده شبکه بندی بدون سیم، قابلیت انعطاف آن است و عدم نیاز به کابل کشی در دیوار ها و سقف و کف است، ایراد شبکه های بی سیم امنیت کمتر آن نسبت به شبکه سیمی است (منصوری، ۱۳۸۸: ۵۶).
WLaNها ( یا LANهای) بیسیم) از امواج الکترومغناطیسی (رادیویی یا مادون قرمز) جهت انتقال اطلاعات از یک نقطه به یک نقطه دیگر استفاده می کنند. (داوری دولت آبادی،۸۷:۱۳۹۰).
۲-۴-۴-۴-۳) انواع شبکه ها:
معمولاً شبکه ها را بر اساس اندازه جغرافیایی تحت پوشش (فوااصل تحت پوشش) و الزامات اطلاعاتی سازمان طراحی و طبقه بندی می می شوند (لاودن،جی.پی و کنث.سی, ۵۲۳:۱۳۸۸).
۱- محدوده جغرافیایی ( فواصل تحت پوشش):
الف- شبکه های محلی ب-شبکه گسترده ج-یک شبکه شهری (هاتزو[۱۱۹]، ۱۳۸۵: ۸-۹).
۲- توپولوژی شبکه (بر مبنای الزامات اطلاعاتی سازمان)
عبارت توپولوژی یا همبندی شبکه به شکل و چگونگی اتصال رایانه ها و سایر اجزای شبکه به یکدیگر اختصاص دارد. چندین نوع مختلف از توپولوژی های شبکه وجود دارند:
الف- توپولوژی گذرگاهی یا خطی ب-توپولوژی ستاره ای ج-توپولوژی حلقوی د-توپولوژی توری (هاتزو، ۱۳۸۵: ۹- ۱۲).
۲-۴-۴-۴-۴)معماری شبکه های آینده و سرویس های آنها:
معرفی برنامه های کاربردی و سرویس های جدید یک فاکتور مهم در سیر تکاملی شبکه هاست معمولا بسیاری از برنامه های کاربردی و سرویس های شبکه با گذشت زمان در لایه های بالای سرویس های شبکه قرار می گیرند. انتقال فکس، مستندها و ارتباطات داده با بهره گرفتن از مودم ها دو مثال از سرویس هایی هستند که در بالای سرویس پایه ای انتقال قرار می گیرند.
اینترنت، معماری شبکه های داده ای را پشتیبانی می کند. که سرویس های انتقال بسته ساده اما پرقدرتی را ارائه می نمایند. این سرویس های پایه ای به کامپیوتر ها اجازه می دهند تاپیام هارا مبادله نموده و برنامه های کاربردی را قادر می سازد تا بتوانند از طریق انتقال پیام ها مابین کامپیوتر ها پیاده سازی شوند
برنامه های کاربردی و سرویس های چند رسانه ای همانند کاربرد های صوتی – تصویری، تصاویر و ویدئو نیز سیر تکاملی امروز شبکه هارا به شدت تحت تاثیر قرار می دهند (لئون گارسیا و ویجاجا[۱۲۰]،۱۳۸۹:۳۰).
الف
-
گذرگاهی