شکل (۲-۱۴)- ساختار کمپلکسهای بزرگ حلقه و باز حلقه سنتز شده توسط کیپور و همکارانش
در سال ۲۰۱۳ سه کمپلکس باز شیف جدید[Co(II)(bchbam)(H2O)] [Cu(II)] bchbam)](H2O)، [Ni(II)(bchbam)]، توسط بوبن[۳۴] و همکارانش گزارش شده است،که از واکنش بین دیآمینو مالئونیتریل و ۵-کلرو سالسیلآلدهید در حلال اتانول حاصل شده اند که در زیر شکل (۲-۱۵) مربوط به سنتز لیگاند باز شیف و کمپلکسهای مربوط به آنها نشان داده شده است [۷۶].
bchbam= 2,3-bis(5-chloro-2-hydroxybenzylideneamino)maleonitrile
شکل (۲-۱۵)- ساختار لیگاند باز شیف و کمپلکسهای سنتزشده آن توسط بوبن و همکارانش
در سال ۲۰۱۴ شارما[۳۵] و همکارانش کمپلکسهایی از فلزات Co (II)و Fe (II)با، بازهای شیف دو دندانه مشتق شده از سولفاگوانیدین گزارش کردند، که کمپلکسهای فلزی Co (II)و Fe (II) توسط سالسیل آلدهید و باز شیف سولفاگوانیدین[۴-amino N{amino(imino)methyl}benzenesulfonamide] سنتز شدند شکل (۲-۱۶) [۷۷].
[M=Co(II), Fe(II)]
شکل (۲-۱۶)- ساختار کمپلکس سنتز شده توسط شارما و همکارانش
در سال ۲۰۱۴ توسط ویلاپارا[۳۶] و همکارانش کمپلکسهایی از Cu (II)و Ni (II) و Co (II)در حضور باز شیف N-(3-Bromo-4-hydroxy-5-methoxybenzylidene)-4-Bromobenzenamine گزارش شده است؛ که با روشهای FT-IR ، آنالیز عنصری، طیف سنجی جرمی و فرابنفش مورد بررسی قرار گرفتند شکل(۲-۱۷) [۷۸].
شکل (۲-۱۷)- ساختار کمپلکسهای سنتز شده توسط ویلاپارا و همکارانش
در سال ۲۰۱۴ سنتز لیگاند باز شیف HL توسط شیت[۳۷] و همکارانش گزارش شد شکل (۲-۱۸) [۷۹].
شکل (۲-۱۸)- ساختار لیگاند سنتز شده توسط شیت و همکارانش
همچنین در سال ۲۰۱۴ آتاهان[۳۸] و همکارانش موفق به سنتزلیگاند باز شیف شش دندانه N2S2O2 از۲-آمینو تیوفنول و سالسیل آلدهید تحت جوی از آرگون شدند شکل (۲-۱۹) [۸۰].
شکل (۲-۱۹)- ساختار لیگاند سنتز شده توسط آتاهان و همکارانش
فصل سوم :
کارهای تجربی
در این فصل نحوه سنتز و شناسایی لیگاند بالقوه شش دندانه (N2O4) و تهیه کمپلکسهای بزرگ بازحلقهای باز شیف در حضور یونهای فلزات واسطه، روی، منگنز، مس، نیکل و کادمیم بررسی می شود. مواد شیمیایی و دستگاههای استفاده شده در این پژوهش به صورت زیر است:
۳-۱- مواد شیمیایی استفاده شده در این پژوهش
مواد بکار رفته در این پژوهش عبارت است از:۴-فلوئوروفنل، کلروسولفونیک اسید، آمونیوم نیترات،۱و۳-دیبرموپروپان، دیکلرومتان، سالسیل آلدهید، سیلیکاژل، استونیتریل، متانول و اتانول که همگی بهجز اتانول و متانول ایرانی، از شرکت مرک خریداری شده اند.
۳-۲- دستگاههای به کار گرفته شده در این پژوهش
طیفهایIR با بهره گرفتن از دستگاه FT-IR ساخت شرکت (Bruker) مدل (VERTEX 70) گرفته شد.
طیفهای NMR، به وسیله دستگاه Bruker Drx–۴۰۰MHz ساخت شرکت بروکر گرفته شده
اند.
داده های طیفسنجی جرمی با بهره گرفتن از دستگاه Mass مدل ۵۹۷۳ ساخت شرکت
Technology Agilent (HP)، اندازه گیری شده است.
۳-۳- معرفهای استفاده شده در این پژوهش
معرفهای استفاده شده در این پژوهش عبارتند از: سیلیکا سولفونیک اسید و سیلیکاژل مرطوب.
۳-۳-۱- تهیه سیلیکا سولفونیک اسید
به یک بشر حاوی ۶گرم سیلیکاژل،۳۳ /۲ گرم کلروسولفونیک اسید به تدریج اضافه شده و در زیر هود به مدت ۳۰ دقیقه هم زده شد تا گاز HCl آن خارج شود، در پایان جامد سفید رنگSiO2-OSO3H به دست می آید.
۳-۳-۲- تهیه سیلیکاژل مرطوب
به یک بشر حاوی ۳گرم سیلیکاژل، ۳ میلی لیتر آب مقطر اضافه شده و با هم زن کاملا هم زده شد، در پایان مخلوط همگن سیلیکاژل مرطوب به دست می آید.
۳-۴- سنتزترکیب ۴-فلوئورو-۲-نیترو فنول
برای سنتزاین ترکیب، ابتدا ۵گرم از ۴-فلوئوروفنول را در ۱۵۰میلی لیتر دیکلرومتان حل کرده، سپس ۸گرم از نیترات آمونیوم و ۱۰گرم سیلیکا سولفوریک اسید و ۱۰گرم سیلیکاژل مرطوب را به محلول اضافه شد. مخلوط واکنش به مدت ۴۸ ساعت دردمای محیط هم زده شد، پس از کامل شدن واکنش (بررسی از طریق TLC)، مخلوط واکنش را صاف کرده، سپس مخلوط صاف شده را از ستون کوتاه کروماتوگرافی عبور داده. هنگامی که حلال آن تبخیر شد رسوب زرد رنگی به دست می آید که به منظور خالص سازی بیشتر، با حلال اتانول تحت تبلور مجدد قرار داده شده شکل (۳-۱). (وزن رسوب ۸/۴ گرم، بازده واکنش ۹۵% و نقطه ذوب °C72 است).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل (۳-۱)- سنتز ترکیب۴-فلوئورو-۲-نیترو فنول
۳-۵- سنتز ترکیب ۱و۳-بیس (۴-فلوئورو-۲-نیترو فنوکسی) پروپان
برای سنتز این ترکیب، ابتدا ۵/۱ گرم از ۴-فلوئورو-۲-نیتروفنول را در ۳۵ میلی لیتر اتانول حل کرده، (رنگ محلول زرد روشن است) سپس ۴/۰ گرم NaOH را در ۱۰ میلی لیتر آب مقطر حل و به محلول فوق اضافه شد رنگ محلول از زرد به قرمز تغییر کرد، سپس ۹۳۵/۰ گرم از ۱و۳ دی برمو پروپان را در ۲۰ میلی لیتر اتانول حل کرده و به صورت قطره قطره به محلول فوق اضافه شد، سپس محلول به مدت ۴۸ ساعت تحت رفلاکس قرار داده شد، در پایان زمان رفلاکس، رسوبی که به رنگ زرد روشن است در ته بالن تشکیل شده است که رسوب را صاف کرده و برای خالص سازی بیشتر، با اتانول تحت تبلور مجدد قرار داده شد شکل (۳-۲). ( وزن رسوب ۳/۱ گرم، بازده واکنش ۷۰% و نقطه ذوب °C131 است).
شکل (۳-۲)- سنتز ترکیب۱و۳-بیس(۴-فلوئورو-۲-نیترو فنوکسی) پروپان
۳-۶- سنتز ترکیب ۱و۳-بیس (۲-آمینو-۴-فلوئورو فنوکسی) پروپان
برای سنتز این دی آمین ابتدا ۲گرم از ترکیب ۱و۳-بیس (۴-فلوئورو-۲-نیترو فنوکسی) پروپان را در ۱۰۰میلیلیتر اسید کلریدریک ۵ نرمال در دمای°C 50 حل کرده سپس مقدار ۱۰گرم از SnCl2.2H2O را کم کم به محلول فوق اضافه کرده و محلول را به مدت ۲۴ ساعت تحت رفلاکس قرار داده، بعد از پایان رفلاکس رسوب سفید رنگ نمک آمین در ته بالن تشکیل شد شکل(۳-۳). (وزن وزن رسوب ۱۲۳/۰ گرم، بازده ۶۰% و نقطه ذوب °C123 است).
شکل (۳-۳)- سنتز ترکیب۱و۳-بیس(۲-آمینو-۴-فلوئورو فنوکسی) پروپان
۳-۷- سنتز کمپلکسهای بزرگ باز حلقه باز شیف برخی از فلزات واسطه با لیگاندL
۳-۷-۱-روش سنتز کمپلکسها با بهره گرفتن از لیگاند L
مقدار۱ میلی مول (۱۲۲/۰ گرم) سالسیل آلدهید را در ۱۷۰ میلی لیتر اتانول حل کرده و گرما داده، بعد ۵/۰ میلی مول نمک فلزی را به محلول فوق اضافه نموده و به مدت ۲ ساعت گرما داده تا واکنش بین فلز و آلدهید انجام شود، سپس ۵/۰ میلی مول (۱۹/۰ گرم) از نمک آمین را در آب حل کرده و قطره قطره به محلول فوق اضافه کرده، pH محلول را اندازه گیری کرده، قطره قطره NaOH را به مخلوط واکنش اضافه کرده تا pH به بین ۸-۷ برسد. واکنش را تحت شرایط رفلاکس قرار داده، بعد از گذشت حدود ۴۸ ساعت واکنش کامل شده و رسوب در ته و دیواره ظرف به جای ماند. بعد از سرد شدن محلول آن را به وسیله قیف جداکننده جدا کرده، بعد از تبخیر حلال رسوب حاصل را جمع آوری کردیم.