۱-۵٫ روش پژوهش
تحقیق مذکور، تحقیقی توصیفی رگرسیونی است که در آن داده های صندوق های سرمایه گذاری بررسی و با بهره گرفتن از روش تحلیل داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفته اند.
الف- معرفی مدل پژوهش
معیار مورد نظر در این تحقیق برای ارزیابی عملکرد صندوقها، مدل ۴عاملی کارهارت (۱۹۹۶) میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
Rit – Rft = αi + bi (RMt – Rft) + siSMBt + viVMGt + miMOMt + eit.
ب- معرفی متغیرها، چگونگی اندازهگیری آنها و منابع آماری:
ج- روش کمی و آماری:
در این رگرسیون؛
Rit : بازده صندوق i در ماه t
Rft: نرخ بازده بدون ریسک
Rit – Rft : مازاد بازده صندوق نسبت به بازده بدون ریسک میباشد.
RMt : بازده بازار، شاخص کل بازار ماهانه از سایت اینترنتی شرکت خدماتی بورس تهران جمع آوری و بر اساس آن بازده بازار به صورت شاخص پایان ماه منهای شاخص ابتدای ماه تقسیم بر شاخص ابتدای ماه محاسبه میگردد.
RMt – Rft : صرف ریسک بازار است که به صورت مازاد بازده پرتفوی بازار نسبت به نرخ بازده بدون ریسک میباشد که در این مدل عامل بازار نامیده شده و با MKT نیز نشان داده می شود.
تعریف می گردد
SMBt : اندازه صندوق؛ این متغیر از طریق ضرب تعداد واحدهای سرمایه گذاری پایان دوره صندوق های سرمایه گذاری در میانگین قیمت طی آن سال آنها (کل خالص ارزش دارایی ها) به صورت ماهانه بهدست می آید که به دو دسته صندوقهای در اندازه کوچک و بزرگ تقسیم میشوند.
VMGt : ارزش دفتری به ارزش بازار که به صورت HML نیز نشان داده می شود. این نسبت از حاصل تقسیم ارزش دفتری واحدهای سرمایه گذاری صندوقها به ارزش بازار آن ها به صورت ماهانه دست می آید (مجتهدزاده و طارمی،۱۳۸۵).
MOMt : روند حرکتی (توالی بازده) صندوق میباشد که با UMD نیز نشان داده می شود از طریق تفاضل بازده صندوقهای با MOM بالاتر - بازده صندوقهای با MOM پایینتر به صورت ماهانه بهدست می آید.
bi : عامل بازار
si : عامل اندازه
vi : ارزش پرتفوی i
: mi حساسیت پرتفوی i
αi = Rit – Rft –[ bi (RMt – Rft) + siSMBt + viVMGt + miMOMt + eit.
αi مازاد بازده صندوق i است که از آن به عنوان شاخص عملکرد استفاده می شود.
TRACKING ERROR = STDEV [ Rfund – Rindex ]
α عملکرد = α۰ + α tracking error
ارتباط بین α و α tracking errorبیانگر ارتباط بین مدیریت صندوقهای سرمایه گذاری و عملکرد آنها میباشد.
با بازنویسی مدل بالا داریم:
αi = Rit – Rft –[ bi (RMt – Rft) + siSMBt + viVMGt + miWMLt + α tracking error STDEV [ Rfund – Rindex]+ eit]
۱-۶٫ حدود پژوهش
حدود مکانی اجرای پژوهش برای صندوقهای سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار ایران و حدود زمانی آن از سال ۱۳۹۲-۱۳۹۰ بر اساس حداکثر داده های قابل دسترس و حدود موضوعی آن به مطالعه رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری می پردازد.
جمع آوری داده ها: کتابخانه ای
۱-۷٫ تعریف واژه ها و اصطلاحات
صندوق های سرمایه گذاری[۲]: صندوقهای سرمایه گذاری مشترک، واسطههای مالی هستند که به عموم مردم سهام میفروشند و وجوه حاصله را در پرتفوی متنوعی از اوراق بهادار سرمایه گذاری مینمایند. هر واحد سرمایه گذاری که در صندوقهای سرمایه گذاری فروخته می شود، نماینده نسبت متناسبی از پرتفوی اوراق بهادار است که صندوق سرمایه گذاری به وکالت از طرف سهامداران خود اداره مینماید (راعی و پویانفر،۱۳۸۹).
واریانس مازاد بازده صندوق[۳]: که به براساس معادله زیر با بهره گرفتن از انحراف معیار اختلاف بازده صندوق و بازده شاخص بازار به دست می آید.
TRACKING ERROR = STDEV [ Rfund – Rindex ]
Rfund : بازده هر صندوق
Rindex : بازده شاخص که همان بازده بازار است.
داده های ترکیبی[۴]: تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی، یکی از موضوعات کاربردی در اقتصادسنجی است. داده های ترکیبی، ترکیبی از داده های مقطعی و سری زمانی میباشد، یعنی اطلاعات مربوط به داده های مقطعی در طول زمان مشاهده می شود. واضح است چنین دادههایی دارای دو بعد میباشند، که یک بعد آن مربوط به واحدهای مختلف در هر مقطع زمانی خاص است و بعد دیگر آن مربوط به زمان میباشد.
۱-۸٫ ساختار پژوهش
پژوهش حاضر در پنج فصل به شرح ذیل تنظیم شده است.
در فصل اول همان طور که مشاهده شد، به طور خلاصه موضوع تحقیق، اهمیت موضوع تحقیق، فرضیات، قلمرو تحقیق، چگونگی انجام تحقیق و تعاریف واژه ها و اصطلاحات بیان شده است.
در فصل دوم با نگاهی به مباحث تئوریک مطرح شده در زمینه تحقیق و ابعاد آن، به طور اجمالی به تحقیقات مشابهی پرداخته شده که در ایران و خارج از ایران در زمینه موضوع تحقیق انجام شده است.
در فصل سوم از تحقیق توضیحاتی راجع به روش تحقیق و مدلهای مورد استفاده در آزمون فرضیات ارائه شده است که اهم روشهای گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل محاسبات انجام شده را نشان میدهد.
در فصل چهارم داده ها و اطلاعات به دست آمده با بهره گرفتن از روشها و مدلهای آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصله ارائه شده است.
فصل پنجم نیز به خلاصه پایان نامه، نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات اختصاص دارد.
فصل دوم
مروری بر ادبیات موضوع
مقدمه
یکی از اساسیترین مسایل اقتصادی افراد، واحدهای تجاری، موسسات مالی و اعتباری، بانکها و کشورها، تخصیص بهینه منابع است و یکی از این منابع مهم عامل سرمایه است. اگر توسعه اقتصادی را به عنوان مجموعه عملیات یک کشور برای بهبود سطح زندگی مردم و افزایش درآمد ملی بنگریم، خواهیم دید که مهمترین مساله در این زمینه سرمایه گذاری است و سرمایه، هسته اصلی توسعه اقتصادی را تشکیل میدهد.
صندوقهای سرمایه گذاری مشترک به عنوان یکی از مهمترین واسطههای مالی نقش انتقال سرمایه را از سوی دارندگان منابع به سمت مصرف کنندگان (شرکتهای تولیدی و خدماتی وسایر) برعهده دارند. از اینرو انواع مختلفی از صندوقهای سرمایه گذاری با هدف جمعآوری وجوه از سرمایه گذاران غیرحرفهای و اختصاص آن به سبدهای سرمایه گذاری کارا، کاهش ریسک سرمایه گذاری و کسب بازدهای متعارف پا به عرصه ظهور گذاشتند. عملکرد سرمایه گذاری با دو رکن ریسک و بازدهی مورد ارزیابی قرار میگیرد و همواره بیشترین بازدهی با توجه به سطح مشخصی از ریسک، معیاری مناسب برای سرمایه گذاری است.