0.9
0.7
0.5
0.3
0.1
0.9
0.7
0.5
0.3
0.1
0.9
0.7
0.5
0.3
0.1
0.9
0.7
0.5
0.3
0.1
0.9
0.7
0.5
0.3
0.1
جدول 12-3 تجزیه و تحلیل عوامل شدت و احتمال ریسک های شناسایی شده در هر پروژه سرمایه گذاری
دارایی هایی که بازدهی بالایی دارند، ریسک زیادی را شامل می شوند. هر چه فرصت سرمایه گذاری دارای بازدهی بالاتری باشد ریسک زیادتری را با خود به همراه داشته و هرچه فرصت سرمایه گذاری دارای بازدهی پایین تری باشد به تبع دارای ریسک کمتری است.به همین دلیل پر کردن سبد از دارایی هایی که بازدهی بالاتری دارند منطقی به نظر نمی رسد چرا که ریسک بازدهی سبد بالا رفته و احتمال ضرر بالا برای سبد وجود دارد. البته تعامل متقابل ریسک و عایدی در یک سازمان باعث می گردد که پروژه هایی با عدم قطعیت بالا با وجود اینکه ریسک قابل توجهی را به سازمان تحمیل می کنند، چنانچه سازمان مربوطه مهارت کنترل آن را داشته باشد، پتانسیل سود زایی نسبتا بالایی را برای آن شرکت به همراه خواهد داشت.هدف تمامی سرمایه گذاران از تشکیل سبد سرمایه گذاری رسیدن به یک توزیع بهینه از فرصت های دارای بازدهی و همچنین فرصت های دارای ریسک کم می باشد. انتخاب پروژه ها با رویکرد مدیریت ریسک یکی از ابزارهایی است که می تواند مدیریت سازمان را در جهت نیل به اهداف فوق یاری کند(روانشادنیا و عباسیان جهرمی، 1391).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این تحقیق با بهره گرفتن از جدول فوق 10 ریسک شناسایی شده در رابطه با هر پروژه مورد بررسی قرار می گیرند و مشخص می شود که در هر پروژه رتبه بندی ریسک ها به چه صورتی است و به ترتیب چه ریسک هایی باید مورد توجه قرار بگیرند. همچنین می توان فهمید که ریسک های شناسایی شده در صورت وقوع به ترتیب بیشترین تاثیر خود را بر چه پروژه هایی خواهند گذاشت.در ادامه باید بتوانیم پر ریسک ترین پروژه را نیز شناسایی کرده و به عبارتی علاوه بر رتبه بندی ریسک ها در هر یک از پروژه های سرمایه گذاری بتوانیم پروژه ها را نیز بر اساس شدت ریسک رتبه بندی کنیم. برای این منظور استفاده استفاده از روش وزن دهی تجمعی ساده (SAW)[52] به دلیل درک و سادگی آن مورد توافق خبرگان قرار گرفت و همچنین برای در نظر گرفتن وزن معیارهای تصمیم گیری استفاده از روش آنتروپی شانون[53] مناسب دیده شد. چرا که وقتی داده های یک ماتریس تصمیم گیری به طور کامل مشخص باشند، روش آنتروپی می تواند برای ارزیابی وزن ها به کار رود(عاذر و رجب زاه ، 1389). در ادامه نحوه محاسبات با بهره گرفتن از این روش ها شرح داده خواهد شد.
5-4-1-8-3 به کار گیری روش آنتروپی شانون جهت وزن دهی به معیارهای ارزیابی ریسک
آنتروپی یک مفهوم عمده در علوم فیزیکی، علوم اجتماعی، و تئوری اطلاعات می باشد به طوری که نشان دهنده مقدار عدم اطمینان موجود از محتوای مورد انتظار اطلاعاتی از یک پیام است. به لفظ دیگر، آنتروپی در تئوری اطلاعات معیاری است برای مقدار عدم اطمینان بیان شده توسط یک توزیع احتمال گسسته () به طوری که این عدم اطمینان، در صورت پخش بودن توزیع بیشتر از موردی است که توزیع فراوانی تیزتر باشد (اصغر پور، 1390).
مراحل این روش به صورت زیر تشریح می گردد(اصغر پور، 1390):
در این رابطه K یک مقدار ثابت است. از آنجا که رابطه فوق در محاسبات آماری مورد استفاده است به نام آنتروپی توزیع احتمال نامیده می شود. واژگان آنتروپی و عدم اطمینان در یک مفهوم به کار می روند. و زمانی که ها مساوی با یکدیگر باشند یعنی در این صورت مقدار E ماکزیمم خواهد بود.
در یک ماتریس تصمیم گیری می تواند برای ارزیابی گزینه های مختلف بکار رود. در ماتریس تصمیم گیری زیر m گزینه و n شاخص(معیار) مد نظر می باشد.
D=
نتایج ماتریس بالا برای شاخص j () به شرح زیر می باشد:
در نتیجه آنتروپی به صورت زیر محاسبه می گردد:
و K بعنوان یک مقدار مقدار ثابت که مقدار را بین صفر و یک نگه می دارد به صورت زیر محاسبه می گردد:
در ادامه مقدار (درجه انحراف) محاسبه می شود که بیان می کند شاخص مربوطه (j) چه میزان اطلاعات مفید برای تصمیم گیری در اختیار تصمیم گیرنده قرار می دهد. هر چه مقادیر اندازه گیری شده شاخصی به هم نزدیک باشد نشان دهنده آن است که گزینه های رقیب از نظر آن شاخص تفاوت چندانی با هم ندارند. لذا نقش آن شاخص د تصمیم گیری باید به همان میزان کاهش یابد.
در ادامه مقدار وزن محاسبه می گردد:
اگر تصمیم گیرنده از قبل وزن خاصی () را برای هر شاخص j در نظر گرفته باشد در این صورت وزن جدید به صورت زیر محاسبه می گردد:
به این ترتیب با بهره گرفتن از این روش اهمیت هر کدام از معیارها برای تصمیم گیری مشخص می گردد.وزن کمتر نشان دهنده این است که اثر شاخص برای کلیه گزینه ها یکسان بوده و اهمیت اهمیت آن در تصمیم گیری جهت انتخاب گزینه ناچیز است.
در ادامه نحوه استفاده از اوزان به دست آمده از این مرحله در ماتریس تصمیم گیری برای رتبه بندی پروژه های پر ریسک، با بهره گرفتن از روش SAW بیان می گردد.
6-4-1-8-3 به کار گیری روش مجموع ساده وزین (SAW) جهت رتبه بندی پروژه ها بر اساس شدت ریسک
این روش یکی از ساده ترین و رایج ترین روش های مربوط به MADM است.این روش در زیر گروه نمره گذاری و امتیاز دهی و ازجمله مدل های جبرانی محسوب می گردد. در این روش برای هر یک از معیارها، تصمیم گیرندگان وزن های اهمیت را تخصیص می دهند که ضرایب متغیر ها نامیده می شود. که ما در مرحله قبل این ضرایب را با بهره گرفتن از تکنیک آنتروپی شانون به دست آوردیم. برای نشان دادن ارزیابی اهمیت نهایی مطابق شاخص ها، تصمیم گیرنده یک مقیاس عددی از ارزش داخلی شاخص ها را ایجاد می کند. سپس تصمیم گیرنده می تواند به سادگی با ضرب مقادیر هر شاخص در وزن های هر یک از شاخص ها و جمع آن ها یک میاس نهایی برای هر گزینه را ایجاد کند. در نهایت گزینه دارای بالاترین وزن به عنوان جواب بهینه مشخص خواهد شد (امیری و دارستانی فراهانی، 1392).
در ادامه مراحل استفاده از این روش در حل مسائل تصمیم گیری چند معیاره بیان می گردد (امیری و دارستانی فراهانی، 1392):
ابتدا بردار وزن های اهمیت را برای هر یک از شاخص ها مشخص می کنیم(چگونگی محاسبه این وزن ها در مرحله قبل توضیح داده شد):